זירוז קצב ההרזיה עם פעילות גופנית סדירה

הרזיה > הרזיה למבוגרים > זירוז קצב ההרזיה עם פעילות גופנית סדירה

אין זה סוד, כמעט כולם רוצים לרזות מהר ככל האפשר. הטעות הנפוצה להשיג הרזיה מהירה היא לעשות דיאטה קיצונית. הדיאטה הקיצונית, מקטינה מאוד את כמות האנרגיה המסופקת לגוף יחסית לצרכים שלו. כאשר הגוף לא מקבל כמות האנרגיה הדרושה הוא משתמש במאגרי השומן העודפים מה שמביא להרזיה. למראית עין הכל נראה חיובי, אבל במציאות לא כך הם פני הדברים.
א. הדיאטה הקיצונית אינה מצב שניתן להתמיד בו ולחיות איתו לאורך זמן. וכל דיאטה שלא ניתן להתמיד בה אינה טובה כי מחכים בקוצר רוח לסיומה ומיד לאחר מכן מתחיל תהליך ההשמנה.
ב. הגוף מכונת אנרגיה מאוד יעילה .כאשר הגוף לא מקבל מספיק אנרגיה, אזי במקביל לשרפת שומן ממאגרי השומן העודפים הוא מתמודד עם המצב בהקטנת מספר סיבובי המנוע שלו או במילים אחרות, הקטנת קצב חילוף החומרים - שזו תוצאה לא רצויה.
הקטנת קצב חילוף החמרים או לצורך המחשה הקטנת מספר סיבובי המנוע מקטינה את צריכת האנרגיה של הגוף ואז תהליך שרפת השומן ממאגרי השומן העודפים תקטן משמעותית. אם ננסה להקטין עוד יותר את הכמות המסופקת לגוף הוא ימשיך להשלים את החסר ממאגרי השומן אבל במקביל ימשיך גם בהורדת מספר סיבובי המנוע וחוזר חלילה , עד לעצירתה של ההרזיה.
הבעיה המרכזית שהקטנת הכמויות של המזון איננה בריאה, יוצרת קיפוח מתמשך, ותביא במוקדם או במאוחר לשבירה.הדרך הנכונה לזרז את ההרזיה איננה בדיאטה קיצונית אלא הפעלת הגוף בקצב מהיר יותר בדיוק כפי שנעשה ברכב. תהליך הרזיה שאינו מלווה בפעילות גופנית קבועה וסדירה מועד בסופו של דבר לכישלון והשמנה חוזרת. לרזות ללא ספורט זה כמו לנסוע במעגל מתקדמים טוב אבל מגיעים בסופו של דבר לנקודת המוצא. הפעילות הגופנית היא דוושת הדלק שמעלה את מספר סיבובי המנוע וחשוב עוד יותר מונעת את ירידתם בגלל הדיאטה המתמשכת.

מחלקים את הפעילות הגופנית לאירובית ואנאירובית :
פעילות אירובית
פעילות גופנית אירובית מעלה את קצב זרימת הדם ואת קצב הנשימה והלב כמו כן היא מעלה את אספקת החמצן לתאים. פעילות גופנית אירובית מעלה את קצב חילוף החומרים וניתן ליהנות מהפירות שלה בין 6-8 שעות לאחר סיומה. כלומר למרות שהפסקנו לבצע את הפעילות הגופנית עדיין הקצב של חילוף החומרים נשאר מוגבר 6-8 שעות לאחר סיומה. למה הדבר דומה, לגלגל שמסובבים מהר - ועוזבים, הוא ממשיך להסתובב עוד תקופה ארוכה מכוח האינרציה
פעילות אנאירובית 
הפעילות הגופנית האנאירובית פועלת לבנות שרירים, מדובר בעיקר בתרגיל כוח המגדילים את מסת השרירים וכאשר השרירים גדולים יותר הם צורכים ושורפים יותר דלק.
בפעילות אנאירובית אנו מגדילים את גודל המנועים (בנית שרירים).
בפעילות גופנית אירובית מגדילים את מספר סיבובי המנוע (סיבולת לב ריאה ).

 

רוצים לרזות מהר יותר - רק בדיאטה מתונה ולא מזיקה המאפשרת התמדה בשילוב עם ספורט אינטנסיבי שיגביר את המהירות.
בספורט אין מגבלה לא בסוג ולא בכמות זוהי מערכת היתרים ללא הגבלה. לעומת זאת הדיאטה היא מערכת של איסורים והגבלות שככל שהיא קיצונית יותר כך היא לא בריאה, שנואה ומביאה במוקדם או במאוחר לשבירה.

טעות נפוצה - קודם ארזה אחר כך אתחיל ספורט. הרזיה ע"י דיאטה בלבד תיעצר כי הגוף מתגונן כל הזמן בפני דיאטה ומוריד את מספר סיבובי המנוע.
הפעילות הגופנית ובייחוד האירובית לא נותנת להקטין את מספר סיבובי המנוע או במילים אחרות מונעת מקצב חילוף החומרים מלרדת.

יתרונות נוספים של הפעילות הגופנית -
1. דיכוי תיאבון - ע"י הפרשת אדרנלין והעלאת חום הגוף. לכן פעילות גופנית בשעות הערב יכולה לדכא את דחף הזלילה בלילות.
2. השפעה רגשית ופסיכולוגית - תחושה צעירה יותר, התחושה של אדם רזה יותר.
ככל שהביצועים הגופנים משתפרים זה תורם לדימוי העצמי, אנשים עייפים ועצבניים נעשים לאחר פעילות גופנית נמרצים, נינוחים ורגועים. הפעילות הגופנית נותנת הרגשה טובה ומכינה אתכם ליום עבודה פורה בבוקר, מרגיע ומשכיח את טרדות היום בערב.
ישנו גם כאן מעגל קסמים ככל שקלים יותר מתחשק לזוז יותר.
ספורט - איזה? כמה? ומתי?
איזה?
הזמן הנוח ביותר לכם, כל שיקול אחר הינו משני. פעילות גופנית, זאת שממנה אתם נהנים באמת, זו שמעניקה לכם הרגשה טובה. אסור שפעילות גופנית תהיה כמרשם חתום כי אז התייחסו אליה כאל תרופה שחייבים לבלוע.

מתי?
מומלץ לאחר ארוחה, אז הגוף שורף כמות אנרגיה יותר גדולה. מומלץ בשעות הערב בגלל שבסוף היום קצב חילוף החומרים בשיאו והגוף שורף הרבה יותר אנרגיה. הפעילות בערב מרגיעה ומשכיחה את טרדת היום ובנוסף הפעילות הגופנית מעלה כאמור את האדרנלין ואת חום הגוף שמשפיעים על דיכוי התיאבון ומקטינים את דחף הזלילה בלילות.

כמה זמן?
כדי לשרוף שומן בפעילות גופנית רצוי וחשוב מאוד שהמאמץ יהיה רצוף וממושך בניגוד לדיאטה שבה מומלץ לחלק את הארוחות הרי שבפעילות גופנית מומלץ מאמץ רציף וממושך. פעילות רציפה של שעה הרבה יותר יעילה מ- 2 פעילויות גופניות של חצי שעה. כאשר מתחילים בפעילות
גופנית ב- 15 דקות הראשונות מנוצלים הריכוזים של האנרגיה שנמצאים בשריר ובכבד רק לאחר מכן מתחילה שרפת השומנים שמגיעה לשיאה לאחר 40 דקות של מאמץ רציף.
לכן,אם נעשה מאמץ ב- 2 קטעים של 15 דקות האנרגיה תביא בעיקר ממאגרים בשריר ובכבד ולא ממאגרי השומן. לכן, חשוב שהמאמץ יהיה 40 דקות לפחות בתדירות של מינימום 3 פעמים בשבוע בדופק של מעל 120 לדקה.

אסור לשכוח ולטעות - פעילות גופנית חיונית אבל ללא דיאטה היא אינה מספיקה להרזיה.
                                                                    �
                                                                                      בהצלחה ,
                                                                                           ד"ר אריק ויסבורד M.D
                                                                                           מומחה לטיפול בהשמנת יתר